Francis Tough

In de nacht van donderdag 20 juli op vrijdag 21 juli 1944 stortte een Britse bommenwerper neer aan de Maasdijk te Wijk en Aalburg.

De bommenwerper, een Handley Page Halifax III (registratie MZ312, call sign ZA-E), was donderdagavond 20 juli om 23.06 uur opgestegen van het vliegveld Melbourne in Engeland met als doel Bottrop in Duitsland. Op de terugweg kwam het vliegtuig in de problemen en stortte om 01.42 uur neer bij wat toen de Molendijk heette, een buurtschap tussen Veen en Wijk en Aalburg.

Francis Tough
Voor vijf van de zeven bemanningsleden liep het niet goed af. De boordschutter, sergeant Francis Tough (22), overleefde de crash niet.
Piloot F/O A.H.G. Bond, boordwerktuigkundige Sgt C. Bird, navigator
F/Sgt R. Ayton, bommenrichter F/O G.L. Williams, radiotelegrafist/boodschutter
Sgt A. Lowrey en de andere boordschutter, F/Sgt K.W. Pope werden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De ongelukkige Tough ligt begraven op de Algemene Begraafplaats van Wijk en Aalburg

Tonnus ’t Lam uit Veen (86 jaar), van wie tijdens het bombardement op 5 januari 1945 acht familieleden omkwamen, vertelt over de crash het volgende: “als opkomende jongeren vertoefden wij vaak als vorm van vertier en vermaak bij Jan en Miet den Dekker. We deden daar vaker hand- en spandiensten, zoöok op 22 juli 1944, de dag na de crash. We mochten de koeien voeren en van vers hooi voorzien dat we met de gavel van de hooizolder afhaalden. Op enig moment hoorden we geluid van onder het hooi, waarop de twee onderduikers van het gecrashte vliegtuig voor de dag kwamen.”

Nu de jeugd wist dat er onderduikers zaten en er geen garantie meer was van strikte geheimhouding, durfde men niets meer te riskeren. Na enig overleg zijn de twee mannen door het Veense verzet ’s nachts over de Maas gezet.

Bron: BHIC
Lies Schreuders / Altena Nieuws