Kapitein Huibert van der Maaden

Verzetsleider

Kapitein Huibert van der Maaden

Huiberr wordt op 3 januari 1894 in Wijk geboren als de zoon van Nicolaas van der Maaden en Cilia Bouman. Hij trouwt met Elisabeth Anna Magdalena Rorh (geboren op 2 augustus 1896). Hij is beroepsmilitair en woont aan de Maasdijk, waar hij een ‘hoenderpark’ (kippenbedrijf) en een boomgaard exploiteert. In de mobilisatie wordt hij opgeroepen en vecht tijdens de meidagen van 1940 als reservekapitein van de artillerie op de Grebbenberg.

Tijdens de oorlogsjaren leidt hij verzetsactiviteiten, treedt op als commandant van het verzet en helpt gevluchte militairen via de Biesbosch naar bevrijd gebied, onder wie luitenant-kolonel Romswinkel. Hij treedt op als intermediair en koerier tussen de verzetsgroep in Veen, de groep Albrecht (Biesbosch) en de groep André in de Langstraat. Troepenbewegingen en geschutsstellingen van de Duitsers worden overgeseind naar de Engelse troepen of door koeriers afgeleverd. 

Op Tweede Kerstdag 1944 wordt de verzetsgroep Veen – door verraad – opgepakt; ook Van der Maaden en zijn vrouw worden gearresteerd. Allen worden naar de SD-gevangenis in Utrecht gebracht. Op 8 maart 1945 worden op Fort De Bilt Van der Maaden, de vier Veense verzetsmensen en ook veldwachter De Bruyn gefusilleerd. Na een voorlopige begrafenis in Utrecht worden de lichamen op 3 juli uit Utrecht opgehaald. Na een rouwdienst op 4 juli in de Hervormde kerk van Veen wordt het lichaam van Van der Maaden met de lijkkoets naar het kerkhof in Wijk gereden en daar ter aarde besteld.

Mevrouw Van der Maaden overleeft de oorlog, maar is door de ernstige mishandelingen bijna blind en lichamelijk een wrak geworden. Zij overlijdt op 12 februari 1949 en wordt naast haar man in Wijk begraven. Op haar grafsteen staat: ‘Als God mij vertroost is ’t kruis niet te zwaar’.

Na de oorlog bezocht Hare Koninklijke Hoogheid prinses Juliana Nicolaas van der Maaden om haar deelneming te betuigen. In 1997 werd, op voorspraak van verzetsman Adr. Duijster Bzn. in de nieuwbouwwijk ‘Kerkverreweide’ in Wijk een straat naar hem vernoemd: de Kapitein H. van der Maadenstraat.

Tekst: Herinneringen 60 jaar vrijheid door dr. Cees de Gast en Renny Wink