Leendert van Masbergen

Leendert van Masbergen en Susanna Regina van Rijswijk

Marcelus Schouten en Adriana Dirkje van Rijswijk

Susanna en Adriana waren de oudste meisjes uit het gezin Van Rijswijk. Onder hen kwamen nog vier kinderen. Susanna en Leendert waren in oktober 1943 getrouwd. Ze woonden in Aalburg maar moesten vanwege de evacuatie naar Wijk, waar ze bij Adriana en Marcelus introkken. Dezen woonden in de bakkerij van Van der Pol.

Adriana was een lieve zorgzame vrouw, die veel aandacht gaf aan haar kleinere broers en zusters. Adriana en Marcelus waren op 11 november 1943 getrouwd en op 11 november 1944 was hun dochter Jacoba Louisa geboren. Marcelus was controleur bij de voedselvoorziening. Dat wil zeggen, hij moest voor de Duitsers controleren of de boeren geen graan en dergelijke achterhielden. Marcelus voerde zijn taak creatief uit en zorgde er zo voor dat er wat voor de mensen zelf overbleef.

Tijdens het bombardement kwamen de volwassenen allen om. Als door een wonder bleef Cobie in haar wiegje, ‘de bakkersmand’, gespaard.

‘Ik weet natuurlijk niets van deze ramp. Mijn oom Dirk heeft me uit de kelder gehaald, wordt er verteld. Ik groeide op op de boerderij van opa en oma Van Rijswijk aan de dijk en vond dat heef normaal.

Toen ik wat groter werd, merkte ik op dat andere kinderen het vaak over hun papa en mama hadden, terwijl ik het altijd over opoe had. Pas toen begon het een beetje duidelijk te worden dat ik mijn papa en mama nooit zou kennen’.

Coby Schouten

Tekst: Herinneringen 60 jaar vrijheid door dr. Cees de Gast en Renny Wink