Martina Johanna den Dekker – van der Schans

Martina Johanna den Dekker - van der Schans

‘Mijn moeder werd geboren op 10 maart 1900 te Kaatsheuvel. Ze trouwde met Jan den Dekker en ze kregen één zoon en drie dochters. Ze was een zeer zorgzame vrouw die veel voor familieleden en ook anderen zorgde. Ook op die 5e januari 1945 toen Anneke van der Pol, de vrouw van de bakker, ziek was.

Mijn moeder ging helpen, toen opeens de bombardementen begonnen. Ik ging met mijn moeder de kelder in onder de bakkerij en heb haar daarna nooit meer gezien. Zij ligt met vele anderen in het massagraf in Wijk. Verdrietige bijkomstigheid was dat mijn jongste zus al in 1943 was gestorven: een Duitser wilde op mijn moeder schieten; mijn zusje schrok daar zo van dat ze drie dagen daarna overleed.

Mevrouw H. Verbeek-den Dekker

Tekst: Herinneringen 60 jaar vrijheid door dr. Cees de Gast en Renny Wink