Peterke G. Mouthaan-van Mersbergen

moeder en zoon Anthonie

Peterke G. Mouthaan-van Mersbergen

Peterke werd geboren op 13 februari 1909 aan de Gendersedijk in Genderen. Ze had één broer. In 1930 trouwde ze met Martinus Mouthaan; ze kregen drie kinderen: Gijs (1930), Mientje (1932) en Anthonie (1943). Ook zij woonden in de bakkerij van Van der Pol.

Vader was op het distributiekantoor: aan de stoep bij van Alphen, waar o.a. de bonnen voor het verkrijgen van voedsel, kleding enzovoort werden uitgereikt. Toen de bommen waren gevallen kwam vader aangerend, helemaal buiten adem. Hij riep: “Wáar zijn mijn kinderen?” Helaas, mijn moeder en de kleine Anthonie waren dood. Mientje’s hoofd was opgezwollen door de luchtdruk, maar zij overleefde en ik – ik zat klem in het puin met mijn rug tegen het wiegje van Cobie Schouten. Ze probeerden me uit het puin omhoog te trekken, maar dat lukte niet. Mijn knie schoot uit de kom, dus men moest mij eerst uitgraven en zo kwam ik vrij als een van de zes mensen die de ramp overleefden

Gijs Mouthaan

Tekst: Herinneringen 60 jaar vrijheid door dr. Cees de Gast en Renny Wink